جوجه کشی بلدرچین نیز همانند هر نوع دام یا طیور صنعتی دیگر از مهم ترین پروسه ها به شمار می رود. به ویژه بلدرچین که علاوه بر سهولت بسیارش در امر جوجه کشی، می توان آن را در قسمتی از همان مزرعه تخم گذار و یا گوشتی به گله های مادر اختصاص داد تا از نظر اقتصادی فوائد بسیاری را عاید تولید کننده خود بنماید که در فصل مربوطه پیرامون آن توضیح کافی را ارائه نموده ایم. بلدرچین ها دارای ۷۸ کروموزم می باشند که از این تعداد شش جفت بزرگ ، شش جفت متوسط و بیست و هفت جفت دیگر آن از نوع کوچک می باشند که می توان کروموزم های جنسی بلدرچین را در این دسته قرار داد.

انتخاب گله ی مادر برای تشکیل یک گله مادر مناسب می توان به گله های مزرعه  خود مراجعه کرد و با توجه به این موضوع که قرار است برای چه منظوری از گله های مادر استفاده کنیم بلدرچین های خود را انتخاب می کنیم که در واقع در طی انجام همین فرآیند انتخاب می توانیم تا حدودی عمل اصلاح نژاد را در مزرعه  خود به کمک شماره زنی بر روی بلدرچین های مد نظر طی دوره ی نگهداری آن ها در قفس های جداگانه و جدا نمودن تخم آن ها از سایر تخم ها انجام دهیم به هر صورت بهترین حالت تشکیل یک گلهٔ مادر مناسب همین روش است زیرا دارای خطر پذیری کمتر بوده و از سوی دیگر ما را به تولید نزدیکتر می کند. من باب اصلاح نژاد که به طور خاصه در مورد آن صحبت نمودایم نیز باید متذکر شویم که حتماً در حین انجام این عمل به هدف تولیدی خود توجه کنید و پیرو آن گله را بر اساس وزن کشتار، رکورد تولید تخم و تخم نطفه دار، مقاومت به بیماریها و آداپته شدن با محیط انتخاب کنیم و از اصل هم خونی جداً خودداری نمائیم زیرا بر روی رفتار و باروری بلدرچین ها سوء تأثیر دارد که می توان با ثبت مرتب و منظم والد و مولود بلدرچین ها و تولید مثل ضربدری از این مسئله جلوگیری کرد. به هر حال در اصلاح نژاد باید به مسائلی چون نوع ژن ها، همبستگی آن ها با یکدیگر، هم خونی ، موروثی بودن حتمی صفت توجه اکید داشت. برای اینکه بتوانیم گله  بلدرچین مناسبی را برای تولید تخم هایی با درصد بالای باروری تهیه نماییم قاعدتاً باید گله  مادر مناسبی را تهیه کنیم که برای این موضوع افراد را به دو دسته تقسیم بندی می کنیم دسته اول افرادی که مدتها گله  بلدرچین را جهت تولید محصولات آن نگهداری می کردهاند که خود می توانند به شکل زیر عمل نمایند و گله مادر خود را تشکیل دهند که البته قبل از آن باید از زمان تولد جوجه ها تا بلوغشان، آن ها را زیر نظر گرفت زیرا جوجه هایی که سر حال ترند از هر لحاظ برای گله  مادر بیشتر توصیه میشوند. دسته  دوم افرادی را شامل می شوند که تازه به تشکیل گله  بلدرچین مبادرت ورزیده اند که به صورت زیر باید عمل کنند :

به این افراد توصیه می شود که تقریباً همانند افراد دسته  اول عمل کنند و به جای خرید تخم نطفه دار و یا جوجه یک روزه به خرید نیمچه البته از مراکز معتبر و مطرح در این امر به دلایل ذکر شده مبادرت ورزند و قبل از خرید به نکات بهداشتی مربوط به جوجه ها در بخش مورد نظر توجه کنند مثل عواملی چون سلامت کامل نیمچه ها یکنواختی آن ها و عاری بودن از هرگونه بیماری و نقایص مادرزادی یا ژنتیکی در ظاهر پرنده و حتی المقدور کالبد درونی حیوان از نظر کمی ، کیفی و سر حالی و پر جست و خیز بودن جوجه بلدرچین ها اطمینان حاصل نمایند و در صورت تمایل به خرید تخم، به اندازه و ظاهر تخم توجه کافی شود.

 

دستگاه جوجه کشی ایزی باتور 1 ارزان
دستگاه جوجه کشی خانگی ۴۸ تایی

عکس بلدرچین ماده

 

جوجه کشی بلدرچین

به عبارت دیگر برای جوجه کشی بلدرچین می توان همان لفظ تلقیح مصنوعی را اطلاق کرد چرا که می توان از بلدرچین های فربه به صورت روز در میان اسپرم گیری کرد و به وسیله تجهیزات مربوطه آن را یا به صورت تازه و یا به صورت پس از فریز به بلدرچین ماده تلقیح کرد که البته اسپرمی که فریز شده باشد دارای نطفه کمتری است به هر حال این عمل در کشور ما استفاده نمی شود ولى در صورت استفاده از آن می توانیم.

به جوجه کشی بلدرچین های بیشتر با نژادها و موتاسیون های برتر دست یابیم ولی نباید این مسئله را فراموش کنیم که انجام این عمل در بلدرچین قدری دشوارتر از سایر دام هاست ولی به منافع پس از آن می ارزد. پس از تلقیح مصنوعی سایر اعمال جوجه کشی بلدرچین همانند آن چیزی است که امروزه در فارم های پرورش بلدرچین مورد استفاده قرار می گیرد. که به ترتیب و با توجه به شرایط ایران مجدداً از مرحله جفت گیری و نحوه آن توضیح می دهیم که به شرح زیر می باشد. پس از انتخاب اعضای فارم مادر حال نوبت به آن می رسد تا به این مسئله بپردازیم که نسبت نرها به ماده ها برابر چه رقمی باشد که طبق تحقیقات به عمل آمده نسبت ۱ نر به ۳ ماده بدترین نسبت می باشد و در عوض نسبت ۱ نر به یا ۳ ماده بهترین نسبت می باشد زیرا تولید تخم در گله هایی با نسبت ۱ به ۳ برابر ۹۵٫۸% ، وزن تخم ها به صورت میانگین برابر ۱۱٫۶  گرم و اما میزان انکوباسیون آن ها برابر ۶۰ درصد بود ولی این ارقام در نسبت های ۱ به ۴ و ۵ و به ویژه در انکوباسیون تخم ها بسیار متفاوت بوده اند و رقمی حدود ۹۰/- ۸۸/ را برای انکوباسیون تخم ها به ما نشان دادند، رکورد تخم گذاری برابر ۹۴٪ – ۹۲٪ و وزن تخم ها ۱۱/۵- ۱۱٫۶  گرم مشاهده شد. پس می توان به همان نسبت ۱ به ۶ یا ۵ اکتفا کرد البته نسبت های ۱ به ۱ و ۱ به ۲ نیز امتحان شده اند و نتایج مطلوب و شبیه به نسبت ۱ به ۴ و ۵ را بروز داد ولی به دلیل آنکه هر چه تعداد نرها کمتر باشد، می توان در این فضا تعداد بیشتری ماده نگهداری کرد و تخم های نطفه دار بیشتری را جمع آوری و حصول نمود پس به این نتیجه می رسیم که نسبت های ۱ به ۴ و ۵ و ۳ بهترین نسبت ها هستند و اما اگر نسبت۴   و ۵ را بیشتر کنیم یعنی به ۶ و بالاتر برسانیم باز همان نتایج نامطلوب کاهش درصد انکوباسیون ، رکورد تخم گذاری و وزن تخم ها را در پی ان داریم.

۰ ۰ votes
امتیازدهی به مقاله