مزرعه مرغ | تمامی نکات طلایی برای شروع و اداره یک مزرعه مرغ

اگر تمایل به راندازی مزرعه پرورش مرغ دارید و میخواهید با فوت و فن های آن آشنا شوید حتما مقاله زیر را مطالعه نمایید. از سال ۲۰۰۸ بنابر نیاز های جهانی پرورش مرغ یه یکی از کسب و کار های پرسود تبدیل شده است .جالب است بدانید که در کشور های اروپایی و امریکایی بسیاری از افراد به پرورش مرغ پرداخته اند . حتی بعضی از افراد این کار را در مقیاس کوچک انجام می دهند تا هیچ نیاز به تهیه گوشت یخ زده و تخم مرغ از فروشگاه ها نداشته باشند . افرادی که می خواهند وارد صنعت جوجه کشی شوند و از این راه به کسب درآمد بپردازند باید بدانند که نگهداری از مرغ دارای نکات و الزاماتی می باشد . در این مقاله تمام  نکات لازمی که برای شروع و اداره یک مزعه مرغ نیاز دارید به طور کامل بیان شده است . 

ایجاد کسب و کار پرورش مرغ

سود فراوان پرورش بلدرچین

سود فراوان پرورش بلدرچین

۱- تمام مهارت ها و تکنیک هایی که برای شروع یک مزرعه مرغ نیاز دارید را شناسایی کنید .

مزرعه داری به عنوان یک فعالیت سخت شناخته می شود . در این راه شما نیاز خواهید داشت تا زمان زیادی را برای این کار صرف کنید . به عنوان یک تازه کار هر چقدر احاطه بیشتری بر نکات لازم درباره  مزرعه  مرغ داشته باشید به همان میزان راندمان بالا و کاری اصولی در آینده خواهید داشت .

دستگاه جوجه کشی صنعتی
دستگاه جوجه کشی ۳۰۰۰ تایی

به عنوان یک مزرعه دار شما باید تا ساعت ها کار کنید این کار به گونه ای است که اخر هفته ها ، صبح ها و حتی در صورت نیاز شب ها هم به توجه و فعالیت شما نیاز خواهد داشت . همچنین شما باید خود را برای غذا دادن ، تمیز کاری و مراقبت از جوجه ها و مرغ ها آماده کنید .

شما باید خود را برای درآمد های فصلی آماده نمایید .در این دوره درآمد شما بستگی مستقیم به زمان تخم گذاری مرغ ها و همچنین نحوه فروش تخم ها و گوشت حاصل از مزرعه مرغ دارد . مطلب گفته شده به این معنا است که شما در سال اول فعالیت تان سود متوسطی عایدتان خواهد شده ولی بعد گذشت ۱ یا ۲ سال سوددهی مزرعه شما به میزان بسیار زیادی بالا خواهد رفت .

تجربیات ناب شیپور

تجربیات ناب شیپور

به عنوان کسی که مزرعه مرغ دارید باید صبور بوده و خود را برای اشتباهاتی که از روی نبود تجربه اتفاق خواهد افتاد اماده کنید . در هر مرحله از پرورش در صورت وقوع مشکل بهتر است به فکر پیدا کردن راه حل باشید چرا که بروز مشکلات در این کار یک امر عادی است .  

۲- برای مزرعه مرغ تان یک برنامه تجاری تهیه ایجاد کنید . برای آن که مزرعه موفق و پربازده داشته باشید و همچنین محصولات حاصل به صورت مناسب  مدیریت شود باید یک برنامه تجاری ایده آل برای مزرعه مرغ خود در نظر بگیرید .

مخارج مزرعه مرغ : خرید تجهیزات ، هزینه دان و غذا ، هزینه خرید قفس(ها) ، هزینه مرغ ها و … تمام این موارد تشکیل دهنده هزینه های شما در این زمینه فعالیتی می باشد .

درآمد مزرعه مرغ : هنگامی که مزرعه شما به یک ثبات پایدار و معین رسید باید مدیریت شما به گونه ای باشد که یک حقوق معین از محصولات حاصل از مزرعه برداشت نمایید .

سرمایه گذاری : برای آن که استارت مزرعه پرورش مرغ را بزنید باید یک سرمایه اولیه برای این کار در نظر داشته باشید . این سرمایه می تواند در شکل یک حساب پس انداز ، پول قرض گرفته شده از یک همکار یا خانواده و یا وامی باشد که از بانک برای این کار گرفته شده است . علاوه بر این شما می توانید هزینه های مزرعه مرغ را از طریق کار نیمه وقتی که انجام می دهید فراهم نمایید .

برنامه برای فاجعه : همان گونه که بیشتر مزرعه داران تجربه کرده و می دانند ، هوای بد و یا فصل نامناسب می تواند سود دهی فعالیت شما را به میزان قابل توجهی پایین بیاورد . شما باید یک برنامه برای فاجعه داشته باشید تا مطمئن شوید در حالت اورژانسی و یا یک سال بدون سود می توانید بدون هیچ مشکلی سر پا بمانید .

۳- درخواست برای تامین نیاز مالی

اگر سرمایه مناسبی برای شروع کار در اختیار ندارید ، ترجیحاً باید از طریق خانواده هزینه را برای شروع این کار تامین نمایید . البته حائز اهمیت است بدانید که گرفتن وام مناسب برای این کار می تواند عملکردی ایده آل برای آغاز کار حساب شده شما باشد .

۴- بهتر است برای آغاز این کار با افراد ماهر و باتجربه که در این زمینه در حال فعالیت هستند مشورت نمایید .

راه اندازی مزرعه مرغ

۱- تصمیم بگیرید که آیا می خواهید مرغ هایتان را در قفس (مکان امن) نگه داری کنید یا در فضای آزاد .

این دو گزینه برای همه پرورش دهندگان وجود دارد . اگر قصد پرورش مرغ ها در قفس یا همان یک مکان امن را دارید باید خرید یک قفس بزرگ و برخی تجهیزات لازم برای مراقبت و پرورش مرغ هایتان در نظر بگیرید . این در حالی است که پرورش مرغ در فضای آزاد نیازمند زمین کوچک و یک محفظه است که مرغ ها از دست حیوانات شکارچی در امان باشند . از مزایای پرورش مرغ در فضای آزاد می توان به هزینه کم شروع کار اشاره کرد .

تمام موارد دیگری که برای پرورش مرغ باید مورد توجه قرار بگیرد مانند انتخاب نژاد مرغ برای هر دو شیوه پرورش مشترک است . تنها تفاوت اساسی در این است که برای پرورش مرغ در فضای آزاد به جای ساختن یک محفظه تنها یک قفس بسته کوچک کافی است ؛ غذا و آب برای این قفس ها باید به طور روزانه در یک ظرف برده شود .

۲- یک محفظه بزرگ با ظرفیت ۴۰ تا ۶۰ مرغ بسازید .مهم ترین عنصر برای مزرعه مرغ شما محفظه می باشد که باید اندازه اش برای جای دادن به ۶۰ مرغ کافی باشد . مرغ ها حیوانات اجتماعی هستند و در حالت گروهی عملکرد بهتری دارند . قفس باید به گونه ای طراحی شود که برای هر مرغ در حدود ۱۲۰ سانتی متر مربع جا داشته باشد . قفس باید به اندازه ای بزرگ باشد که شما بتوانید داخل آن بایستید و تخم ها را جمع آوری نمایید . با این حال توجه داشته باشید که محفظه نباید خیلی زیاد بزرگ باشد چرا که مرغ در این حالت زودتر احساس سرما می کند .

بیشتر محفظه های مرغ ساختار چوبی دارند به این گونه که سقف از جنس چوب ، در و پنجره از سیم مخصوص برای مرغ ساخته شده است . پنجره های محفظه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است ، چرا که در زمستان آفتاب به راحتی به داخل تابیده شده و در تابستان عمل تهویه هوا به خوبی انجام می گیرد . شما می توانید مواد اولیه محفظه را از بیرون تهیه کرده و خودتان به ساخت آن بپردازید . اگر مایل به ساخت محفظه نیستید می توانید از بیرون تهیه کنید .

۳- محل استراحت و جعبه های مناسب در نظر بگیرید .محفظه شما باید شامل محل استراحت برای مرغ هایتان باشد . محل های استراحت باید در حدود ۶ تا ۱۲ اینچ برای هر پرنده در نظر گرفته شود . شما میتوانید برای ساخت آنها از چوب (تخته) و پرچ استفاده کنید . توجه داشته باشید که تمام اتاق های محل استراحت باید در حدود ۹۰ سانتی متر از زمین فاصله داشته باشد .

برای محفظه باید جعبه های مناسب در نظر بگیرید . باید جعبه ها در حدود ۳۰ سانتی متر مربع اندازه داشته باشد . برای هر جعبه ۴ یا ۵ مرغ در نظر گرفته می شود . در واقع این جعبه ها به عنوان مکانی برای نشستن تخم ها در نظر گرفته شده تا تخم ها با زمین هیچ تماسی نداشته و از هر گونه عامل خطر ساز دور باشد .

در زیر نمونه قفس ساخته شده توسط مشتریانمان را در زیر قرار میدهیم

۴- دان خوری و ظرف آب در نظر بگیرید .اطمینان حاصل کنید محفظه دارای دانخوری بزرگ باشد تا همه مرغ ها بتوانند از آن تغذیه کنند . چند ظرف بزرگ آب خوری در نظر بگیرید ، ارتفاع این ظرف ها باید مناسب باشد چرا که ممکن است جوجه ها در آن افتاده و غرق شوند . اساساً در یک ساعت برای هر ۶ پرنده باید یک ظرف آب و دانخوری در نظر گرفته شود .

۵- فنس هایی به اندازه ۲۰ در ۵ سانتی متر بیرون قفس مرغ ها قرار دهید . ذاتاً مرغ ها به یک محیط بیرونی برای گشت و گذار نیاز خواهند داشت تا بال هایشان را باز کرده و به حمام گرد و خاک روزانه خود (مخصوص مرغ) بپردازند . محفظه و قفس مرغ ها را از خطر حیوانات شکارچی و حتی برخی حیوانات خانگی مانند سگ و گربه مصون نگه می دارد.

سعی کنید محیطی که بیرون برای گشت و گذار مرغ ها در نظر میگیرید کاملاً بسته و امن بوده و در صورت امکان به قفس مرغ ها چسبیده باشد . علاوه بر این قفس و محفظه را جایی قرار دهید که در صورت نیاز به راحتی به آنها دسترسی داشته باشید . حائز اهمیت است بدانید که مرغ ها مدت زمان زیادی را در محیط بیرونی می گذرانند بنابراین برای سهولت کار همان گونه که اشاره شد بهتر است قفس و محفظه به هم چسبیده و یا حداقل به هم نزدیک باشند .

دقت شود که طراحی محفظه باید به گونه ای باشد که حتی حیوانات خطر ساز کوچک مانند راسو نیز نتواند از آن به داخل نفوذ کند .

۶- برای پرورش نژاد مرغ های خودتان و جوجه کشی از آنها یک یا دو دستگاه جوجه کشی تهیه کنید . دستگاه جوجه کشی از قیمت نسبتاً بالایی برخوردار است با این حال اگر قصد خرید آن را داشتید حتماً از کیفیت و راندمان آن مطمئن شوید .

۷- برای پروسه به دست آوردن گوشت از مرغ هایتان مخروطی و پرکن تهیه کنید . با این وسیله ها بازده کار و سرعت عمل بسیار بالا می رود .

در صورت مایل نبودن به تهیه این نوع وسایل برای مزرعه مرغ ، می توانید با استفاده از تبر و دیگ به انجام این کار بپردازید . در مزرعه های بزرگ پرورش مرغ از ابزار های گوناگونی جهت سرعت دادن به کار و بالا بردن راندمان استفاده می کنند .

انتخاب و خرید مرغ

۱- برای مزرعه خود مرغ ها را با توجه به محصولی که در نظر گرفته اید انتخاب نمایید . برخی مرغ ها محصول گوشتی بهتری دارند و برخی دیگر تخم گذار های خوبی هستند . برای مثال می توان به نژاد های اورپینگتون و استرالورپ اشاره کرد . این نژاد از مرغ ها هم برای تخم گذاری و هم به عنوان محصول گوشتی بسیار مناسب هستند . مرغ لگهورن سفید از بهترین نژاد های تخم گذار می باشد .

 

مرغ لگهورن سفید

مرغ لگهورن سفید

۲- اگر برای رسیدن به تخم و گوشت ندارید پیشنهاد می کنیم که جوجه های کوچک بخرید . شما می توانید جوجه هایی در اندازه های مختلف یک روزه ، جوجه های بزرگ که آماده تخم گذاری اند و مرغ های تخم گذار از یک پرورش دهنده تهیه کنید . جوجه های یک روز زمان زیادی برای رشد نیاز دارند ، از این رو باید حدود ۶ ماه برای تخم های این جوجه ها صبر کنید . تنها مزیت این جوجه ها قیمت پایین آنها می باشد . اگر برنامه ریزی کرده اید که یک مزرعه بزرگ مرغ داشته باشید باید ۴۰ تا ۶۰ جوجه خریداری نمایید . برای مزرعه های کوچک بهتر است ۱۲ تا ۱۴ جوجه خریداری نمایید .

جوجه هایی آماده تخم گذاری ۲۰ هفته ای بوده و قیمت آنها خیلی بالاتر از جوجه های یک روزه می باشد . ولی با این حال این جوجه ها زود به تخم گذاری خواهند پرداخت و  شما زودتر به سود خواهید رسید .

خرید مرغ های تخمگذار کمی سخت است . چرا که این مرغ ها در دوران سوددهی بوده و هیچ پرورش دهنده ای مایل به فروش آنها نیست . تنها در صورتی پرورش دهنده مایل به فروش مرغ های تخمگذار خود خواهد بود که سن مرغ ها بالا باشد .

۳- از یک پرورش دهنده درباره میزان سر و صدای و همچنین میزان دمای لازم برای مرغ ها پرس و جو کرده و سپس به خرید مرغ ها بپردازید . اساساً کسانی که سال ها در زمینه پرورش مرغ مشغول هستند از علم و تجربه بالایی در زمینه برخوردار بوده و اطلاعات مفیدی در این زمینه می توانید از آنها بدست بیاورید . مطیع یا سرکش بودن مرغ ها از اهمیت بالایی برخوردار است . هر چقدر مرغ ها مطیع باشند کار شما راحت تر بوده و هر چقدر مرغ ها سرکش ، کار شما سخت تر خواهد بود . برای نمونه گونه های  Jersey Giant بسیار آرام هستند ولی به دلیل اندازه برگ شان باید فضای زیادی برای آنها در نظر گرفته شود. کسی که از خرید می کنید باید اطلاعات لازم را به شما بدهد .

مراقبت از جوجه ها

۱- دان مرغ را فله ای خریداری نمایید . غذا یا همان دان مرغ یکی از گران ترین مواردی است که برای یک مزرعه مرغ می توان در نظر گرفت ولی با این حال از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و می توان آن را عنصر حیاتی مزرعه دانست . دان های با کیفیت می توانند سلامتی مرغ هایتان را تضمین کرده و اثری مثبت بر طعم گوشت مرغ هایتان داشته باشند . شاید وسوسه شوید و بگذارید مرغ هایتان در فضای آزاد بچرند و به صورت طبیعی غذای خود را پیدا کنند ولی نتیجه حاصل از این کار را می توان یک گله مرغ گرسنه دانست که میزان تخم گذاری در آنها افت کرده است . شما می توانید دان کافی برای ۲ یا ۳ ماه را به صورت فله ای خریداری کنید . این کار باعث می شود که پول کمتری برای دان ها بپردازید و همچنین غذای برای مرغ هایتان به اندازه کافی باشد .

استارتر غذایی مخصوص جوجه ها۲- به جوجه های کوچک غذای استارتر بدهید . بیشتر مزرعه های کوچک با یک گله جوجه کوچک شروع می شوند . بنابراین دادن غذای مقوی به میزان کافی باعث که باعث سلامتی و رشد کامل آنها می شود از اهمیت بالایی برخوردار است . به غذای استارتر که می خرید توجه کنید که این غذا یا در حالات له شده و یا در حالت آسیاب شده می باشد . استارتر جوجه دارای ۱۸ تا ۲۴ درصد پروتئین است که باعث افزایش وزن و تشکیل عضله در جوجه ها می شود .بعد از به دنیا آمدن جوجه ها ، در دو روز اول روزی یک بار به آنها فقط استارتر جوجه بدهید بعد از آن سنگ ریزه نیز با غذایشات مخلوط کنید .

از آن جایی که جوجه دندان ندارد شن ریزه باعث می شود که چینه دان و سنگدان جوجه غذا را بهتر هضم کند . استارتر جوجه باید تا قبل از دوران بلوغ به جوجه داده شود . در دوران بلوغ می توانید از پوسته صدف برای تغذیه آنها استفاده کنید .

ظرف های آبی که در قفس قرار داده می شود نباید بیش از حد استاندارد عمیق باشند چرا که ممکن است جوجه ها در در آن ها افتاده و خفه شوند . ظرف های آب باید کنم عمق بوده و هر روز تمیز شوند . برای صد جوجه یک ظرف آب به اندازه یک گالن (کم عمق) کافی است . برای جوجه هایی که به سن تخم گذاری رسیده اند یک ظرف آب برای ۶ تا ۸ تای آنها کفایت می کند .

۳- از لامپ مخصوص برودر برای گرم نگه داشتن قفس استفاده کنید . برای محل نگهداری جوجه ها باید از لامپ های قرمز رنگ استفاده شود . قفس جوجه ها نباید به هیچ عنوان سرد باشد .

 

دمای قفس جوجه ها باید در حدود ۳۲ درجه سانتیگراد باشد . بعد از آن که جوجه ها شروع به درآوردن پر هایشان کردند می توانید هر هفته اندکی از دما بکاهید . بعد از ۶ هفته که پروسه رشد جوجه ها تکمیل شد می توانید آنها را به قفس انتقال دهید .بعد از انتقال جوجه ها به قفس ، مطمئن شوید که جوجه ها به آب و غذا نزدیک هستند و همچنین آب و غذا به میزان کافی در قفس وجود دارد .

۴- اطمینان حاصل کنید که فضای کافی برای جوجه ها در داخل قفس وجود دارد تا مانع نوک زدن آنها به یکدیگر شود . نوک زدن به هم دیگر در داخل قفس یکی از عادت های جوجه ها و مرغ ها میباشد . جالب است بدانید جوجه ها و مرغ ها ممکن است آنقدر به همدیگر نوک بزند که باعث مرگ یکی شوند . تنها راه جلوگیری از این امر ایجاد فضای کافی برای همه جوجه ها و مرغ ها می باشد .

۵- تخم ها را روزانه ۱ یا ۲ بار جمع آوری کنید . زمانی که جوجه هایتان رشد کردند (تبدیل به مرغ) و برای تخم گذاری آماده شدند می توانید جمع آوری تخم ها را از مکان های مخصوصی که مرغ ها بر روی تخم ها می خوابند شروع کنید . تا زمانی که ۱۲ الی ۱۴ ساعت روشنایی ببینند مرغ ها خواهند توانست در بهار ، تابستان و پاییز تخم گذاری کنند.

 

 

آپارات | نماشا | تماشا | یوتوب

مطالب مرتبط :

۰ ۰ votes
امتیازدهی به مقاله